Повишената дезинформация и прекъсването на глобалните вериги за доставки заради COVID-19

...
Повишената дезинформация и прекъсването на глобалните вериги за доставки заради COVID-19
Коментари Харесай

ООН отчете най-големия спад на имунизациите при децата за последните 30 г. -

Повишената дезинформация и спирането на световните вериги за доставки заради COVID-19 предизвикаха най-големия резистентен спад на детските имунизации от три десетилетия, се споделя в отчет на Организация на обединените нации, оповестява платформата за просвета Sciencealert.

Процентът на децата, получили три дози от имунизацията против дифтерия, тетанус и коклюш (DTP), е спаднал с 81 на 100 през 2021 година, съгласно публични данни, оповестени от СЗО и УНИЦЕФ. Тази ваксина се употребява като маркер за имунизационно покритие.

Изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, съобщи, че данните са „ алена светлина за здравето на децата “.

„ Свидетели сме на най-големия резистентен спад в детската имунизация от едно потомство. Последствията ще бъдат измерени в животи “, добави тя.

Около 25 милиона деца са пропуснали една или повече дози от имунизацията против дифтерия, тетанус и коклюш през 2021 година, два милиона повече от тези, които са я пропуснали през 2020 година и шест милиона повече от 2019 година, което излага детската популация на риск от заразяване с предотвратими болести.

Спадът се дължи на голям брой фактори, в това число повишен брой деца, живеещи в конфликтни зони; възходяща дезинформация; спрели доставки и имунизации заради пандемията. 

Пандемията „ принуди фамилиите да избират между осигуряването на храна и имунизирането на децата си “, сподели Кейт О`Брайън, шеф на отдела за имунизация, ваксини и биологични артикули на СЗО.

" От 25 милиона деца, 18 милиона не са получили нито една доза DTP през 2021 година, По-голяма част от тях живеят в страни с ниски и междинни приходи “, се споделя в изказването.

Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия и Филипините записват най-голям брой деца без нито една доза.

Една четвърт от покритието на имунизациите против човешкия папиломен вирус (HPV), реализирано през 2019 година, е изгубено, което е удар в битката против рака на шийката на матката, регистрират от Организация на обединените нации.

Само 12 % от девойките са изцяло предпазени, макар че първите ваксини са лицензирани преди повече от 15 години.

Експертите разчитаха, че през 2021 година имунизациите ще бъдат възобновени, само че наклонността за отвод от имунизация се задълбочи. Покритието на популацията с имунизацията против дифтерия, тетанус и коклюш е най-лошо от 2008г. насам.

„ Съвкупността от продоволствена рецесия и нарастващо изоставане в имунизацията слага в риск оцеляването на децата “, се споделя в изказването.

Данните демонстрират, че обсегът на първата доза против морбили е понижен с 81 % през 2021 година, което също е най-ниското равнище от 2008 година

Спад се следи във всички райони, макар че някои страни, в това число Пакистан и Уганда, се опълчиха на отрицателната наклонност. Глобалните организации призовават държавите да положат повече старания си за наваксване на имунизациите. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР